Bakrecepten

Basisrecept voor meringue kookschuim

Basisrecept voor meringue kookschuim

Meringue schuim vind ik echt één van de lekkerste dingen op aarde! Zeker kookschuim, dat is lekker taai. Ik dacht altijd dat het een enorm gedoe was om dit zelf te maken. Dit bleek niet het geval. Het enige dat je nodig hebt wat misschien niet iedereen in zijn of haar keukenla heeft liggen is een thermometer die tot een graad of 150 kan meten. Meringue schuim is op heel veel manieren te maken. Ik deel nu het basisrecept voor meringue kookschuim die ik altijd gebruik. Ik hoop dat deze manier je goed bevalt.

Basisrecept voor meringue kookschuim

RECEPT
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Wachttijd: 20 minuten
Totale tijd: 25-30 minuten

Wat heb je nodig? 
• 210 gram kristalsuiker 
• 130 ml (gepasteuriseerd) eiwit, 4 grote eieren ongeveer
• 56 gram water
• 30 gram poedersuiker 
• kleurstof (optioneel)
• smaakstof zoals vanille (optioneel)

Benodigdheden:
• steelpan 
• thermometer 
• standmixer 
• spatel

In deze video laat ik zien hoe je het schuim maakt 

Zo maak je het! 

Klop het eiwit stijf samen met de poedersuiker. Doe dit in de kom van een standmixer met een garde. Zet ‘m eerst een paar minuten op de gemiddelde snelheid en dan een minuut of twee op de hoogste snelheid. 

In de tussentijd zet je een steelpan op het vuur met de kristalsuiker en water erin. Breng dit aan de kook op laag tot middelhoog vuur. Kook de suikersiroop tot het een temperatuur van 121 graden bereikt. 

Zet de machine met het stijve eiwit schuim aan op de hoogste stand. Giet met een dun straaltje een loei hete suiker siroop erbij. 

Zet de machine na 2 minuten een paar standjes lager. Laat de meringue kloppen tot deze is afgekoeld. Klaar om te verwerken. Dit kan op een taart zoals bijvoorbeeld citroen-roomtaart. Je kunt ze ook droog bakken en er krokante schuimpjes van maken. Eigenlijk droog het meer dan dat je het bakt. Ik houd bijna altijd aan; 2,5 uur op 90 graden hete lucht. Het kan niet snel kwaad als je nog wat langer bakt. Elke oven is ook verschillend dus check het vooral zelf. Ik haal meestal 1 merengue van de bakplaat. Laat hem 5 minuten afkoelen en proef dan of ik tevreden ben. 

Ter inspiratie:

Basisrecept voor meringue kookschuim

Basisrecept voor meringue kookschuim

Extra informatie

– In dit recept gebruik is gepasteuriseerd eiwit wat je gewoon kunt kopen bij de supermarkt of Sligro bijvoorbeeld. Hier zijn alle bacteriën al uit omdat dit tot een bepaalde temperatuur is verhit. Je kunt ook gewone eiwitten gebruiken uit een ei. Er wordt heet suikerstroop bij gedaan en dit verhit het eiwit ook zodanig goed dat alle bacteriën die je niet wil hebben ‘vernietigd’ worden.

– Eiwitten kun je ook zonder suiker heel goed opkloppen. De reden waarom ik er een beetje poedersuiker bij doe wanneer ik het opklop is dat het dan al een steviger schuim wordt. De suiker lost namelijk op en vormt als het ware een heel erg dun jasje om elk luchtbelletje. 

– Wanneer het dit basisrecept voor meringue kookschuim maakt lijkt het misschien eventjes te mislukken als je de suikerstroop erbij giet. Geen paniek, dit hoort en het komt allemaal goed! 

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Koffie meringues met amandelschaafsel
Lemon meringue cheesecake

Liefs,
Eefje

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.