Bakrecepten

Chocolade karamel drip cake met koffie meringues

Ga ik alle meringues opeten of ga ik er ook nog iets tofs mee maken? Zo begon het idee voor deze taart. Koffie is lekker met karamel, karamel met chocolade, chocolade weer met koffie en een basic cake past overal bij. Zo werd deze chocolade karamel drip cake met koffie meringues geboren. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid stappen. Het zijn allemaal leuke dingen om te maken en daarvan op het laatst een mooie taart van de bouwen.

Choco karamel 3 EEFSFOOD

RECEPT
Baktijd: bij elkaar ruim 2,5 uur
Totale tijd: 5 uur

Wat heb je nodig? (10-12 personen)
Cake:
• 350 gram kristalsuiker 
• 250 gram zelfrijzend bakmeel
• 160 gram roomboter + extra klontje 
• 155 ml (volle)melk 
• 4 middelgrote eieren 
• merg van 1 vanillestokje
• 1/2 tl baking soda 
• mespuntje zout 

Karamelsaus:
• 1/2 recept van zelf karamelsaus maken

Chocoladecrème:
• 300 gram roomboter 
• 180 gram pure chocolade 
• 75 gram poedersuiker 
• merg van 1/2 vanillestokje

Koffie meringues:
• heel recept koffie meringues met amandelschaafsel

Choco karamel 2 EEFSFOOD

Benodigdheden:
• hoge springvorm van 18 cm
• bakpapier 
• standmixer met vlinder
• afkoel rekje
• paletmes
• pannetje en bakje voor au bain Marie

Choco karamel 1 EEFSFOOD

Zo maak je het!
1. Zet de oven aan op 170 graden. Zorg dat alle ingrediënten voor de cake op kamertemperatuur zijn. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. 

2. Doe dan de boter en suiker in de kom en voeg ook alvast het zout en de vanille toe. Mix dit egaal en smeuïg, er hoeft niet heel veel lucht in. Voeg dan langzaam draaiend één voor één de eieren toe. Meng het zelfrijzend bakmeel samen met de baking soda en voeg hier dan een derde van toe aan het boter suiker mengsel. Doe er ook een scheut melk bij en laat dit mengen op de laagste stand. Herhaal dit tot al het bloem en de melk erbij zit. Spatel dit handmatig nog even na en giet het beslag dan in de vorm. Bak dit voor 45 tot 50 minuten.

3. Maak terwijl de cake in de oven staat alvast het karamelrecept. Laat dit afkoelen in het pannetje.

4. Als de cake uit de oven komt zet je deze op 100 graden. Leg de cake op een afkoel rooster en begin aan het recept voor de meringues. Maak en bak deze af volgens het recept.

5. Wanneer de meringues in de oven staan kun je aan de chocolade botercrème beginnen. Klop de boter wit en luchtig in ongeveer 10 tot 15 minuten op de hoogste stand. Smelt ondertussen de chocolade au bain marie en laat dit afkoelen tot een graad of 25/30. 

6. Voeg eerst de poedersuiker en vanille toe. Meng dit er op lage stand doorheen. Giet dan langzaam de chocolade erbij, ook op een lage stand. Spatel alles als laatst nog goed door met de hand. 

7. Als je cake is afgekoeld snij je deze horizontaal één keer door. Smeer hier een dikke laag crème tussen en druk de cake bovenop goed aan zodat het er aan de zijkant een beetje uit komt. Smeer dan de rest van de taart strak af met een dun laagje. Zet de taart dan voor een half uur in de koelkast en maak dan mooi af met een dikkere laag crème.

8. Je kunt de karamel in een doseer flesje doen maar een boterhamzakje werkt ook. Knip daar een klein puntje vanaf. Giet dit rondom bovenop de taart en knijp om de centimeter iets harder in het flesje of zakje. Dit druipt dan vanzelf naar beneden. Zet de taart in de koelkast.

9. Wanneer de meringues klaar en afgekoeld zijn zet je ze op de taart. Je kunt er nog wat chocolade overheen raspen. Bewaar de taart in de koelkast maar hij is het lekkerste op kamertemperatuur. Geniet ervan!

Choco karamel 4 EEFSFOOD

Deze recepten vind je misschien ook leuk?
Chocolade pindakaas taart met karamel en popcorn
Pecan-caramel crème taart

No products in the cart.