Bakrecepten

Koffie meringues met amandelschaafsel

Ik heb echt een haat liefde verhouding met meringues. De liefde komt omdat ik het echt één van de lekkerste dingen ooit vind. Dat mierzoete en super krokante met het beetje taaie aan de binnenkant <3. De haat? Die komt omdat het toch al 1000 keer mislukt is om het zelf te maken. Deze koffie meringues met amandelschaafsel bezorgde mij een klein vreugde dansje omdat ze EINDELIJK een keer gelukt zijn! Verwerk ze snel of eet ze snel op want het blijft een moeilijk product. Suiker trekt vocht aan en aangezien dit niet meer dan gebakken lucht met een suikerlaagje is kunnen ze snel taai of plakkerig worden. 

Daar wil ik nog even bij zeggen dat meringues op veel verschillende manieren gemaakt kunnen worden. Ik wil absoluut niet zeggen dat dit de beste manier is maar dat het een manier is. Ook is hier en daar te vinden dat kookschuim niet de beste keus is om meringues van te maken. Of dat zo is moet ik zelf nog een keer ontdekken. 

Meringue door midden EEFSFOOD

RECEPT
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 1 uur en 45 minuten
Totale tijd: 2,5 uur

Wat heb je nodig? (18-20 toefjes)
• 105 gram kristalsuiker 
• 65 gram eiwit (2 XL eieren)
• 28 gram water
• 15 gram poedersuiker 
• 1 zakje oplos espresso (1,8 gram)
• bruine voedingsmiddelen kleurstof (gel)
• handje amandelschaafsel 

Benodigdheden:
• standmixer met garde
• bakplaat
• bakpapier
• spuitzak 
• smuitmondje 
• satéstokje 
• steelpan
• thermometer (die tot 150 graden kan meten)

Meringue bovenaf EEFSFOOD

Zo maak je het!
1. Zet de oven aan op 100 graden. Ik gebruik hiervoor een gewone oven die alleen aan kan op boven en onder warmte en waar je de temperatuur van kunt instellen. In een hete lucht oven kan dit natuurlijk ook, dan gaat het wellicht iets sneller.

2. Doe de kristalsuiker in een steelpan samen met het water. Breng dit aan de kook op laag vuur.

3. Doe dan de eiwitten in de standmixer en klop deze in 2 minuten luchtig op de hoogste stand. Voeg dan de poedersuiker toe en zet de machine dan voor nog eens 5 minuten op de hoogste stand.

4. Het suikerwater kook je tot 121 graden en het is de bedoeling dat dit niet bruin kleurt. Wanneer deze temperatuur bereikt is zet je de machine op zijn hoogste stand. Giet de suikerstroop langzaam (maar ook weer niet te) bij het eiwitschuim. Waarschijnlijk denk je dan: gaat dit wel goed, het ziet er raar uit? Ja dit gaat goed.

5. Het schuim wordt taai en glimmend maar is nog wel kokend heet. Laat de machine op de hoogste stand draaien tot de kom handwarm aanvoelt. Voeg dan het koffiepoeder toe en mix tot dit helemaal is opgenomen en het merengue schuim lichtbruin gekleurd is.

6. Knip het puntje van de spuitzak af en doe hier het spuitmondje in dat je graag wilt gebruiken. Zet met gebruik van een saté prikker streepjes kleurstof op de binnenkant van de spuitzak zo dicht mogelijk bij het spuitmondje. 

Meringue ongebakken EEFSFOOD

7. Vul de zak met het merengue schuim en spuit deze op een met bakpapier beklede bakplaat zoals jij ze graag hebben wil. Strooi er dan wat amandelschaafsel overheen.

8. Zet de meringues voor minimaal 1 uur en 3 kwartier in de oven. Doe af en toe de ovendeur open zodat er wat vocht kan ontsnappen. Zet dan de oven uit. Het klopt dat ze helemaal niet krokant aanvoelen, dit gebeurd pas als ze volledig zijn afgekoeld. Het beste kun je de meringues nog in de oven laten staan omdat het daar lekker droog is.

Meringue verti EEFSFOOD

Deze recepten vind je misschien ook leuk?
Lemon meringue cheesecake
Vanille-citroen-meringue taart

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.