Ik wil workshops gaan geven, maar hoe?

‘Eef je moet echt workshops gaan geven! Mensen vertellen en uitleggen hoe je zo’n prachtige taart maakt.’ Dit krijg ik zeer regelmatig te horen. En weet je, het lijkt me fantastisch om te doen! Maar hoe? Mijn saaie reactie is dan ook eigenlijk altijd dat ik het heel graag wil en dat het heel hoog op mijn to do lijstje staat maar dat ik niet zo goed weet waar te beginnen…
RV1 EEFSFOOD

Nou dat begin is nu! Ik heb natuurlijk zelf enorm veel ideeën maar je doet het vooral om andere mensen een leuke tijd te bezorgen. Dus start ik bij deze mijn eigen consumentenonderzoek. 

Moet het alleen leuk zijn of ook leerzaam?
Een taart workshop kan natuurlijk leuk zijn voor bakfanaten maar ook voor de beginnende hobby bakker. Er zit natuurlijk een verschil tussen de doorgewinterde bakker die iets nieuws wil leren en iemand die bakken heel leuk vind en iets nieuws geleerd krijgt.  

RV2 EEFSFOOD

Thuis of op locatie?
Helaas laat de grootte van mijn huis het niet toe om deze workshops hier te houden. Al weet ik eerlijk gezegd ook niet of ik dit zou willen. Maar dat doet er al niet meer toe, want het is geen optie. 

Zou je het fijn vinden om dit op locatie te doen? Dit houdt wel in dat het kostenplaatje altijd hoger uit zou komen. Want deze ruimtes zijn meestal niet gratis.

Bij jou/iemand thuis. Dit lijkt mij zelf de beste optie. Ik kan bijna alle voorbereiding thuis doen en kom vervolgens jullie kant op om alles uit te leggen toe te lichten en daarna natuurlijk zelf aan de slag te gaan. 

RV 3 EEFSFOOD

Gelegenheid?
Met welke gelegenheid zou jij aan een workshop als deze denken? 
• vrijgezellenfeest 
• gezamenlijk verjaardagscadeau 
• gewoon voor een leuke middag
• anders?

RV 5 EEFSFOOD

Kosten $ tijdsduur
Wat zou jij maximaal willen betalen voor een volledig verzorgde workshop waarbij je natuurlijk met je eigen taartje naar huis gaat? 

Ook belangrijk! Hoe lang mag een workshop ongeveer duren? Zelf zit ik aan een uur of 2/2,5 te denken. 

RV 4 EEFSFOOD

Hoe ik het voor me zie!
Ik ga nu even uit van een workshop red velvet taart maken’. Hoe zie ik het voor me? Uitgaande van 6 personen. Er komt een aanvraag binnen en er wordt een datum afgesproken.

Ik ga aan de slag. Thuis bak ik alle cakes af en doe de inkopen voor alles wat nog meer nodig is. Samen met het apparatuur en het materiaal die we nog nodig hebben stop ik dit in de auto en sjees ik naar de locatie. Hier aangekomen leg ik uit wat we in de 2 uur gaan doen. Eerst laat ik nog zien hoe ik de cakes gemaakt heb door er op locatie nog eentje bij te bakken. Zo kun je zien hoe dit beslag gemaakt wordt en ook waarom er bepaalde ‘regels’ aanzitten.

Wanneer de cake in de oven staat laat ik zien hoe je de crème/icing maakt. Dan doe ik voor hoe je de taart opbouwt en daarna kunnen jullie zelf aan de slag. Ik help uiteraard waar nodig! Ook kan ik nog wat tips geven hoe je er een mooie foto van kunt maken. Daar ben ik natuurlijk geen expert in maar er zijn een paar simpele tips om dit te verbeteren. 

Uiteindelijk gaat iedereen met zijn of haar zelfgebouwde taartje naar huis incl een leuke goodiebag, ervaring en een gezellige middag. 

Red Velvet Cake EEFSFOOD

Wat vind jij het belangrijkst?
Kortom: Wat vind jij het belangrijkst? Ik ben benieuwd naar jullie tips en meningen. Ze zijn allemaal welkom. Want hiermee kan ik binnenkort eens een serieus plan op papier zetten. 

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Liefs, 
Eef

5 reacties op “Ik wil workshops gaan geven, maar hoe?

 1. Hoi Eefje,

  Super leuk idee! Ik vind het zelf leuk ok af en toe een workshop te doen om mezelf te blijven ontwikkelen.
  Taarten leren vullen met nieuwe smaken en ze mooi decoreren of juist leuke party hapjes/ taartjes maken die je bij elk feestje weer kan gebruiken.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Groetjes Nadine

 2. Hee, Leuk!! Hoe je het beschrijft lijkt het me een goed plan. Wel al wat voorbereiden zodat je niet heel lang op de oven hoeft te wachten maar wel nog zien hoe je het beslag maakt etc. Op locatie is denk ik juist wel leuk, lekker knus bij mensen thuis alleen word het misschien een beetje improviseren wanneer er heel weinig ruimte is haha.
  Ik denk bij workshops ook aan verjaardagskado’s, wat leuks doen met vriendinnen, familiedagen, ‘moeder-dochter dagen’ en een vrijgezellenfeest. Misschien zelfs wel kinderfeestjes haha. Al is dat misschien wel krapjes, met je vrijgezellenfeest met z’n allen in 1 keuken. 🙂 Maar ook echt wel gewoon een dagje ‘iets leuks doen’.
  En die fotografie tips zou ik ook zeker doen, dan kunnen ze je mooie taartjes delen op social media! 😉
  Wat ik ook leuk zou vinden is als er wat foto’s worden gemaakt van de hele workshop (die jij dan maakt?) die dan later opgestuurd worden. Ik heb dit gehad toen ik ergens een ‘ring maken’ workshop deed met een vriendin en later kregen we per mail alle (onbewerkte) foto’s waar wij opstonden. Super leuk om het dan nog eens terug te kijken en in jouw voordeel dat mensen hun ervaring weer kunnen laten zien aan andere mensen. 😉
  De eerste prijs die in me opkomt is rond de €30,- maar dat ligt ook wel aan wat het is.. Extra voorrijkosten zou ik ook wel normaal vinden als je naar de andere kant van NL moet maar het klinkt denk ik dan toch mooier als je er 1 totaalbedrag van maakt waar alle kosten al in zitten.
  Lastige keuzes, veel succes ik ben benieuwd! X

  1. Ohja! En wat ik ook fijn vind is dat als je het iemand als kado geeft, dat je het bij jou alvast kunt betalen en dat degene die het kado krijgt als verrassing een ‘kadobon’ thuisgestuurd kan krijgen waar het allemaal in staat beschreven. Je zult zelf ook wel heel veel plannen hebben haha, komt vast helemaal goed! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *