In Leiden

Deli Pie – Leiden

Onlangs kreeg ik een mailtje of ik naar een proeverij bij Deli Pie wilde komen. Het kwam mij helaas niet uit. Nieuwe zaken in de de stad zijn altijd leuk om te bezoeken. Ik stelde zelf voor een andere dag langs te komen om het verhaal achter deze winkel te horen. Want het is Grieks, en dat trok gelijk mijn aandacht! Deli Pie opende pas 6 weken geleden haar deuren en is te vinden op Haarlemmerstraat nummer 3, in Leiden dus. 
Vloer Deli Pie EEFSFOOD

De eigenaar is Grieks, je kunt Engels met hem communiceren. Akis Lokas woont nog niet zo lang in Nederland. Hij verwelkomde ons en vroeg wat we wilde drinken. Ik koos een cappuccino maar hij stelde voor om er een freddo cappuccino te maken. Goed idee, het was mooi weer en hou wel van een koude koffie. Leroy ging voor een freddo espresso. Het is geloof ik al 9 jaar geleden dat ik voor het laatst in Griekenland ben geweest maar ik heb er best veel leuke herinneringen aan als kind. Ook de eerste ijskoffie’s dronk ik daar. Of was het toch alleen soms een slokje van mijn moeder? Ik weet nog dat ik het altijd iets te sterk vond en we weleens extra melk erbij vroegen. Een berg suiker deed natuurlijk ook wonderen. Nu ik zelf regelmatig koffie drink is de Griekse koffie een wereld van verschil. Ik nam een slok en deed mijn ogen dicht. De smaak voelde even als vroeger, op vakantie op een terrasje. Ik werd er helemaal blij van.
Spiegel selfie EEFSFOOD

Akis Lokas legde uit dat Grieken minimaal een uur doen over hun koffiebreak en dat de freddo’s daarom zo sterk worden gezet. Wanneer de ijsklontjes smelten blijft het nog steeds een goede koffie en niet water met een lichtbruin kleurtje. Naast dat dit heel logisch klonk hebben we dit ook echt ervaren. De koffie werd even aan de kant gezet en een half uur later pakte we ze er weer bij. Heerlijk! Net iets minder sterk maar toch nog een heerlijke koffie smaak. 
Koffie Deli pie EEFSFOOD

Had ik al gezegd dat het een prachtige zaak is? Volgens mij nog niet. Nou, het is een prachtige zaak dus. Door hem zelf ingericht en sommige meubels heeft hij ook zelf gemaakt. Er worden hier een aantal hartige taarten maar ook een zoete variant verkocht. Deze worden ook in Griekenland gemaakt en worden ongebakken ingevroren en al naar Nederland gebracht. Akis Lokas (eigenaar) bakt ze hier in de winkel zelf dagelijks af. Feta & spinazie is echt zo’n lekkere combinatie. Mijn keuze was snel gemaakt dus. Leroy ging voor die met alleen feta. We kregen er een bakje Griekse yoghurt bij en dit was inderdaad fantastisch om in combinatie te eten.
Spinazie feta taartje EEFSFOOD

De zoete taart was echt heerlijk! Zo romig, een beetje crème brûlée achtig en dan met kaneel. Ondanks we al best vol zaten ging het er wel goed in. 
Creme brûlée taart deli pie EEFSFOOD

Naast taartjes en lekkere koffie kun je hier dus ook allerlei ander Griekse specialiteiten kopen. Wijn, lekkere smeersels maar ook diverse soorten honing. Deze mochten wij ook proeven. rechts boven was mijn favoriet. Ik vind de structuur van zulke honing zo lekker.
Honing proeven

Wat je hier ook kunt vinden zijn sapjes van Amaya. Ik kreeg er één met granaatappelsap, dit was echt zo intens van kleur. Je proefde wel echt dat het niets anders dan sap is al ben ik persoonlijk niet zo’n fan van granaatappel. Leroy was ook niet mega fan van deze druivensap maar dat is gewoon een kwestie van smaak natuurlijk.
Sapje Deli Pie EEFSFOOD

Ga een keer langs, koop een leuk kado en neem een lekker taartje. Echt een toffe zaak. Leuke toevoeging voor Leiden als je het mij vraagt.
Taartje kiezen deli pie EEFSFOOD

Liefs, 
Eef

No products in the cart.