Video's

Aflevering 1: Zo zet je koffie met een Chemex

Ontworpen in de jaren 40, een museumstuk in het Museum of Modern Art in New York en tien jaar lang te zien geweest in het appartement van Monica in de serie Friends. Wanneer vrienden langskomen is dit mijn absoluut favoriete koffiezetter. De Chemex! De glazen zandloper met charmante houten kraag waar je heel gemakkelijk meerdere zachte kopjes koffie mee zet.

Anders dan bij andere koffiezetters zijn de filters van de Chemex een stuk dikker. Het water loopt hierdoor wat langzamer door de filter waardoor je een lichtere en zachtere koffie krijgt. Vaak wordt er op je zakje koffie vermeld welke smaaktonen de koffie bevat. Je zal merken dat je deze smaken meteen opmerkt bij het drinken van je koffie. 

Wat heb je nodig?
Chemex
Filters voor de Chemex
35 gram (gemalen) filter koffiebonen
Weegschaal
Kopje
Ketel (mag ook waterkoker zijn)
Koffiemaler (optioneel)
Water

Stap 1: Doe de filter in de Chemex en schenk hier wat heet water overheen. Door dit te toen voorkom je dat je koffie straks naar papier smaakt. De perfecte temperatuur is rond de 90 graden. Waarom? Daarmee zorg je ervoor dat de fruitige tonen van de koffie naar voren komen. Is al het water doorgelopen? Dan kun je het water weggooien.

Stap 2: Tijd om de bonen te malen. Weeg 35 gram af en maal deze zo grof als suiker. Heb je geen maler thuis? Vraag dan aan je favoriete koffieboer of de koffie voor een Chemex gemalen kan worden. 

Stap 3: Doe de koffie in de koffiefilter.

Stap 4: Giet hier vervolgens 50 gram water bij. Dit staat trouwens gelijk 50 ml. Begin in het midden met schenken en werk in cirkels naar buiten toe. Laat de koffie nu een half minuutje wennen aan het warme water. Dit proces wordt ook wel bloomen genoemd. 

Stap 5: Schenk vanuit het midden rustig 450 gram water over de koffie. Werk ook weer langzaam in cirkels naar buiten toe. Wacht nu 4 minuten. 

Stap 6: Haal de koffiefilter eruit en draai de koffie rustig door de Chemex. Kopje erbij en inschenken maar. Een heerlijk bakje koffie.

Maak er een foto van, deel ‘m met op je socials met #eefsfood en geniet van je kopje koffie! 

Bekijk aflevering 2: Zo zet je koffie met een Aeropress

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.