Blog

Hoe zet je thuis een echt lekker kopje koffie?

Wie regelmatig in Utrecht te vinden is weet, dat als de wind een beetje goed staat, je opeens de geur van verse koffie kan ruiken. Hoe dit kan vraag je je af? Douwe Egberts brandt hier wekelijks duizenden kilo’s koffie in hun koffiefabriek. Koffie dat vervolgens in dat iconische rode pak beland als snelfiltermaling. Er zijn een boel liefhebbers, en een heleboel tegenstanders van deze ‘filterkoffie’. Fietsend door Utrecht, met verse koffie in de lucht, kwam ik op het volgende; Hoe kun je thuis nou ├ęcht lekkere filterkoffie zetten?

Mijn eerste koffie dronk ik zo’n 8 jaar geleden, nog net geen twintig en dacht de hele wereld al aan te kunnen. Van die illusie bleef niks meer over na mijn eerste shotje espresso. Koffie en ik waren alles behalve liefde op het eerste gezicht. Daarna is het gelukkig helemaal goedgekomen. Maar echt verliefd werd ik op een goede filterkoffie, ook wel slow coffee genoemd.

Slow coffee
Je moet je voorstellen, een goede espresso zet – en misschien drink – je al in 25 seconden. Ben je nu niet zo’n held als ik, dan is die espresso de basis van een goede cappuccino, latte of flat white. Voor een kopje slow coffee ben je al snel een paar minuten kwijt. Met de juiste boon, methode en techniek heb je binnen een paar minuten een slow koffie met een fris en fruitig karakter. Doordat de koffie niet onder druk staat van kokend water, krijgt de koffie een milde smaak.

Meimaand koffiemaand
De komende weken ga ik jullie in vier video’s uitleggen hoe je met verschillende zetmethodes het lekkerste bakje zelf thuis kunt zetten. Dit alles in vier ouderwets goede tutorials. Heb je tussendoor of hierna nog vragen, je mag ze allemaal naar leroy@eefsfood.nl mailen.

Aflevering 1: Zo zet je koffie met een Chemex  
    

No products in the cart.