De rest van het land

Aloha – Rotterdam

Aan de Maas, een kleine 10 minuten lopen vanaf Oostplein, vind je Aloha Rotterdam. Van verre al te herkennen aan het Tropicana logo, het voormalig zwembad waar Aloha al enige tijd iets heel moois heeft neergezet. De guur van cloor is verruild voor verse gebrande koffie en het zoute ‘zwembadfrietje’ heeft plaatsgemaakt voor een mooie kaart. 

Pas op het afstapje stond er nog zo overduidelijk vermeld bij het entree van Aloha. Het was een goeie binnenkomer van mij bij Aloha. En dat na een flinke wandeling aangezien Google Maps Eefje en mij een beetje in steek heeft gelaten. Het ging allemaal niet van z’n leien dakje deze woensdagochtend. Gelukkig was daar Aloha. Een oase van rust, zo net buiten het drukke centrum van Rotterdam.

Eenmaal binnen werden we meteen aangetrokken tot de grote houten tafel achter in de hoek. Ondanks deze gereserveerd was konden we gelukkig plaatsnemen. Hier krijg je naast een heel goed uitzicht over de Maas ook nog eens vanalles mee wat er bij Aloha gebeurt.

Wat je misschien niĆ©t op het eerste gezicht ziet, is dat Aloha zich hard maakt voor een circulaire economie. Een goed voorbeeld zijn de oude straatlantarens die nu dienen als verlichting in het restaurant. Nog veel leuker zijn de manieren waarop koffie circulair wordt toegepast in de verschillende gerechten. Zo wordt de ijsthee gemaakt van de schil van de koffieboon. Dit heb ik vorige zomer al eens mogen proeven bij Butchers Coffee in Antwerpen. Ook Aloha heeft hier iets heel lekkers van weten te maken. Hier houdt trouwens het niet op. Zo zat er op mijn sandwich met rib-eye een laagje koffiemayonaise. En wordt de koffiedik gebruikt als grondstof voor de oesterzwammen die vervolgens worden verwerkt in de bitterballen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van circulariteit. 

Huisgemaakte Aloha ijsthee gemaakt met de schil van de koffieboon (cascara).

De sandwich met rib-eye was trouwens een hele goede keuze van de diverse lunchkaart. Al mocht Eefje ook absoluut niet klagen met haar keuze voor de gegrilde pita met geroosterde pompoen, curry en ingelegde witte kool. Beide enorm smaakvolle, royaal belegde broodjes met een goede combinatie van heerlijke ingrediĆ«nten. 

Sandwich rib-eye met rucola en koffiemayonaise.

Gegrilde pita met geroosterde pompoen, curry en ingelegde witte kool.

De Aloha-koffie die je misschien wel kent van andere hotspots in Rotterdam, wordt ook echt bij Aloha gebrand. Als je bij binnenkomst direct naar links loopt kom je uit bij Aloha Koffie. Mijn koffiehart ging hier wat sneller van kloppen. Hier staat een prachtige brander waar groene bonen gebrand worden tot heerlijke espressobonen. Hier zou ik best nog eens een workshop koffiebranden willen volgen. Hoe de koffie smaakte? Uitstekend. Mijn cappuccino zat in een klein glaasje waardoor de verhouding van espresso en melk naar mijn mening perfect is. 

Bij Aloha kun je naast heel lekker koffie drinken en goed lunchen nog veel meer. Buiten is een enorm terras aanwezig waar het volgens mij in de zomer heel goed vertoeven is. Nog heel even geduld dus. Tot die tijd kun je binnen heel lekker studeren, werken of even bijpraten met een vriend of vriendin. Tot snel Aloha! 

Hotspot Waar te vinden? Socials
Aloha Rotterdam Maasboulevard 100, Rotterdam Instagram / Facebook

No products in the cart.