In Leiden

In den Doofpot – Leiden

Al jaren ken ik In den Doofpot alleen van naam. Ik wist eerlijk gezegd ook niet eens wat voor een soort eten ze hier serveren. Een aantal maanden geleden kwam ik op hun Instagram pagina terecht en dat wekte gelijk mijn interesse. Zo te zien wordt er veel aandacht besteed aan de fotografie en wordt er ook met enige regelmaat iets nieuws op gepost. Dat vind ik leuk! Maar het gaat natuurlijk om het eten uiteindelijk, en dat ziet er fantastisch uit! Dat moet geproefd worden. Ik neem jullie mee de hele avond langs:
IDD view EEFSFOODDaar gingen we dan, op ons fietsje richting de Turfmarkt. Hier op nummer zeven zit dit mooie restaurant. Eenmaal binnen werden onze jassen aangenomen en opgehangen. Daarna werd onze tafel gewezen, en dat was een prachtig plekje onder de wijnwand. 
IDD wijnwand EEFSFOOD
Wij lieten ons de hele avond volledig verrassen en dat begon met een aperitief waar ook wat perzik likeur inzat. Voordat we een slokje konden nemen kwam de eerste amuse op tafel.
IDD amuse geit EEFSFOOD
Dit was een krokantje van bladerdeeg met Ras El Hanout, daarop crème van geitenkaas en pistache. Een mini hartig gebakje is het wel te noemen. Heerlijk om de avond mee te beginnen.
IDD proost EEFSFOOD
Na het eerste slokje van ons naar zomer smakende aperitief kwam de volgende amuse er al aan. 
IDD soesjes amuse
Een soesje gevuld met ik noem het maar even een ‘ragout’ van paddestoelen. Er was een mooie naam voor maar die moet ik jullie onthouden. Daarnaast lag een bonbon van eendenlever omhuld met appelstroop en basamico op een extreem dun krokant iets. Beide zo smaakvol!
IDD asperges EEFSFOOD
Terwijl wij onze in de amuse hemel waande kwam er nog iets! Het witte goud: een witte asperge kop, schuim met een vleugje van limoen, doperwten en een krisp van oester. En toen bleek dat ons 8 gangen diner nog moest beginnen. Wauw dit beloofd een avond te worden zeg!
IDD Brood EEFSFOOD
Broodje op tafel en de eerste gang erachteraan. Wanneer het brood op was werd dit gewoon weer aangevuld.
IDD gang 1 EEFSFOOD
– Cannelloni van corvina, komkommer en tamerinde – Dit is de omschrijving die we achteraf van de kaart hebben gelezen. We kregen zoveel leuke uitleg en toelichting dat we de kaart achteraf wel hebben moeten raadplegen. De cannelloni was gevuld met quinoa. Normaal ben ik hier geen groot fan van omdat ik het niet zo smaakvol vindt. Chefkok Patrick Brugman weet er wel raad mee, wat een feestje!
IDD steak tartaar EEFSFOOD
– Steak tartaar, tomaat en basilicum – Wat een heerlijkheid! Leuke toevoeging, die kleine pasta balletjes (ook hier heb ik de naam niet van kunnen onthouden).
IDD coquille EEFSFOOD
– Coquilles met aardpeer en jus van dennen – Een krokant gebakken coquille en daarbij ook nog een crispy ‘koekje’ die gevuld was met een tartaar van rauwe coquille. Het schuim was met zoveel smaak echt een fantastische toevoeging. Toen niemand keek (tenminste dat hoop ik) heb ik mijn vinger nog eens door de schelp gehaald voor de saus.
IDD paella EEFSFOOD
– Paella met skrei en mosselen – Eigenlijk zag het er op zichzelf al mooi uit maar daarna kwam de paella er pas bij die aan tafel op ons bord werd geschept. Ik hoor jullie denken, waar zijn dan de mosselen? Nou die lagen in het mini paella pannetje die bij ons op tafel achterbleef. Echt een enorme smaakbom was deze paella. Mede te danken aan de mini gebakken stukjes (ik gok) chorizo die erin zaten.
IDD kimchi EEFSFOOD
– Kimchi met Granny smith en knolselderij – Yes, knolselderij! Super lekker maar het wordt over het algemeen veel te weinig gebruikt vind ik. Licht pittig, fris en heel smaakvol!
IDD kalf EEFSFOOD
– 3 Bereidingen van kalf met saus van cognac – Wauw! Dit was absoluut één van mijn favoriete gangen. Kalfssukade met gepofte wilde rijst, rosé gebakken kalfslende en daarbij blokjes kalfstong. Daar zaten onder andere krokante blokjes polenta, bloemkool couscous en een fantastisch saus bij.
IDD kaasplank EEFSFOOD
– Keuze van de kaaswagen – Tijd voor kaas! Leroy en ik houden beide echt niet van blauwschimmelkaas. Gelukkig was dat geen probleem en hadden ze andere keuze genoeg. V.l.n.r.: een heel zacht een jong geitenkaasje, een pittig maar toch bijna zoet bergkaasje, hele oude geitenkaas en een pittig lepel kaasje.
IDD Port EEFSFOOD
Dit alles onder het genot van een heerlijke stroperige port. 
IDD dessert amuse EEFSFOOD
Toen kwam er voor het dessert nog een amuse op tafel. IJs van multivitamine, drakenfruit en nog achter het krokantje lag een zacht blokje van papaja puree. En dan als je denkt dat het echt niet meer beter kan worden.. Dan heb je het mis!
IDD dessert EEFSFOOD
– Compositie van dragon, venkel en witte chocolade – Dragon en venkel, wat mij betreft ook twee dingen die te weinig worden gebruikt in de keuken. De witte chocolade maakte het geheel wat zoeter en een kleine beetje Granny smith sorbet ijs dat erbij zat maakte het echt helemaal af. Ik heb even getwijfeld of ik dit wel ga zeggen, maar ik ga het gewoon doen. Dit is echt het lekkerste dessert dat ik ooit gegeten heb! Zo mijn ding! Fris, fruitig, zoet en daarin zitten dan ook nog een paar van mijn favorieten smaken in. Wat een afsluiter zeg!
IDD Ei EEFSFOOD
Weer hadden we het fout! We kregen deze heerlijke zoetigheden nog bij de koffie. Een scrambled, gekookt en een gebakken eitje. Wat een leuke presentatie!
IDD wijn EEFSFOOD
Naast dat we enorm hebben genoten van welgeteld 13 gangen werd de beleving van deze avond compleet gemaakt door sommelier Michiel de Vries. Ik meen dat twee wijnen niet eens de foto hebben gehaald. En alle informatie is ook niet helemaal blijven hangen, zelfs niet met een notitieblokje die we op tafel hadden liggen. 

Als je echt iets wil beleven, een avond lang wilt genieten en een wijnliefhebber bent is In den Doofpot heel erg aan te raden. Er hangt een fijne sfeer. Wat mij ook opviel is dat de tafels best ruim uit elkaar staan waardoor je gewoon rustig kunt communiceren met je tafelgenoten. Zoals de foto’s je misschien al doen vermoeden ligt het wel in een iets hogere prijsklasse dan gemiddeld. Dubbel en dwars waard!

Leroy en ik willen het hele in den Doofpot team enorm bedanken voor een fantastische avond waar we het nog lang over zullen hebben! 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.