(Borrel)snacks

Kerrie knol kroketjes met spek

Zelf kroketten maken is helemaal niet zo moeilijk maar het is altijd wel een klusje. Je bent er niet heel snel mee klaar en je hebt een beetje geduld nodig dus. Maar het grootste voordeel van zelf maken is dat je erin kunt doen wat je zelf wil. Het idee van deze kroketjes kwam voort uit een ovenschotel met knolselderij stamppot die ik laatst maakte. 
RECEPT
Voorbereidingstijd: 30 minuten 
Wachttijd: 2,5 uur
Baktijd: 10 minuten
Totale tijd: 3,5 uur

Wat heb je nodig? (14 kroketjes)
• 180 gram vastkokende aardappels 
• 180 gram knolselderij 
• 250 gram spekreepjes 
• 2 el slagroom
• 1,5 tl kerrie
• peper
• zout 

Paneer laagje:
• 2 eieren
• 100 gram paneermeel 
• 3 el bloem 

Mosterdmayonaise:
• 4 el mayonaise 
• 1,5 tl grove mosterd 

Materiaal:
• frituurpan of een gewone pan voor op het vuur met een liter zonnebloemolie erin 
• 3 bakjes/schaaltjes om het te paneren 
• stamppot stamper 
• bord + keukenfolie
• keukenrol 
• koekenpan 
• schuimspaan
• keuken thermometer die tot zeker 200 graden kan meten 
• bakpapier
• pan
• bolzeef

Zo maak je het!
1. Schil de aardappels en snij deze in blokjes. Doe hetzelfde met de knolselderij en zorg dat beide even groot gesneden zijn. Doe dit in een pan met water en breng aan de kook. Eenmaal aan de kook zet je het vuur wat lager en laat je het zeker 15 minuten koken.
2. Giet dan de aardappels en knol af en stamp dit tot een puree samen met de slagroom, kerrie, peper en het zout.
3. Zet dan een koekenpan of halfhoog vuur en bak de spekjes krokant. Giet hiervan ook het vocht/vet af. Roer dan de spekjes door de puree en laat afkoelen tot het lauw is. Schep het dan op een bord en dek af met een stukje folie. Zet dit voor ongeveer een uur in de vriezer
4. Als de puree goed koud is kun je er voorzichtig kroketjes van rollen. Het blijft zacht en plakkerig. Je kunt ook je vingers in een bakje bloem dippen, dan blijft het iets minder aan je handen plakken.

5. Leg de gerolde kroketjes op een bakpapiertje en leg deze voor ongeveer nog 3 kwartier terug in de vriezer. 
6. Zet je bakjes klaar op te paneren. 1 met bloem, 1 met geklutst ei en 1 met het paneermeel. Haal de kroketjes in etappes uit de vriezer want het gaat het makkelijkst wanneer ze nog stevig zijn. Rol ze eerst door de bloem en schud het overige eraf. Haal ze dan door het ei en dan door het paneermeel. Herhaal die laatste 2 stappen nog een keer zodat er 2 laagjes paneermeel omheen zitten. 
7. Zet de pan met olie op halfhoog vuur. Het duurt ongeveer 10 tot 15 minuten tot het 180 graden is. Check dit even met de thermometer. Een paar graden meer of minder is niet erg, als het maar ongeveer 180 is. 
8. Ga dan verder met het paneren van de rest van de kroketjes. 
9. Als de olie heet genoeg is bak je de kroketten per 3 of 4 stuks voor ongeveer 2 tot 2,5 minuut. Kijk vooral naar het korstje die mooi bruin moet zijn, maar wacht ook niet te lang want dan kunnen ze barsten. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en leg de kroketten op een velletje keukenrol. 
10. Meng tijdens het bakken de mayonaise met de mosterd en serveer deze erbij.

Misschien vind je dit recept ook leuk?
Brie champignon kroketten
Vega pompoen bitterballen

 

No Comments

Comments are closed.

No products in the cart.