Bakrecepten

Zo maak ik mijn carrotcake het liefst

Op veler verzoek, is hij hier dan eindelijk! Zo maak ik mijn carrotcake het liefst. Al vaker gebakken natuurlijk, maar niet altijd naar tevredenheid of ik was niet in de gelegenheid om er een fatsoenlijke foto van te maken. Laat je niet afschrikken door het lange stappenplan. Ik heb er wat tips in verwerkt zodat ook de niet doorgewinterde bakker aan de slag kan met dit recept. Veel bak plezier!

Carrotcake nieuw

Recept


Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 35 minuten
Wachttijd: 3 uur
Totale tijd: 4 uur

Wat heb je nodig? (10-12 puntjes)
Beslag:
• 350 gram wortel, geraspt en goed droog gedept (of kant en klare julienne gesneden wortel uit een zakje, dit heeft mijnvoorkeur)
• 225 zelfrijzend bakmeel
• 200 gram bruine basterdsuiker
• 175 ml zonnebloemolie
• 3 eieren
• 60 gram pecannoten, grof gehakt
• 20 gram geroosterde pistachenoten, grof gehakt 
• 1 zakje vanillesuiker 
• 1 Jonagold appel, geschild en geraspt (uitgelekt)
• 1 tl baking soda
• 1 tl koekkruiden
• 1 tl speculaaskruiden
• 1\2 tl kaneel
• 1 mespuntje nootmuskaat
• 1 mespuntje kardemom 
• 1 mespuntje kruidnagel
• mespuntje zout
Frosting:
• 400 gram roomkaas, op kamertemperatuur
• 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
• 225 gram poedersuiker
• rasp van 1 limoen
• merg van 1 vanillestokje
Topping:
• 40 gram geroosterde noten naar keus, fijngehakt 
• wortel slierten (optioneel)

Benodigdheden:
• 2 springvormen van 18 cm (of 1 van 24 cm)
• standmixer + vlinder
• spatel
• aardappelschilmesje
• bakpapier
• groot kartelmes
• rasp
• afkoel rekje
• paletmes

Zo maak je het!
1. Zet de oven alvast aan op 170 graden en bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier. Vet ook de randen in met een beetje boter en bestuif met bloem.

2. Doe de eieren, bruine basterdsuiker, zonnebloemolie en het zout alvast in de kom van de machine en roer dit door elkaar op een lage stand.

3. Rasp de appel en wortel. Gebruik hiervoor een grove rasp. Meng het zelfrijzend bakmeel met de baking soda en alle specerijen. Voeg het bloem mengsel toe aan het ei mengsel in de kom en roer dit op een lage stand tot een beslag. Voeg dan de appel, wortel en grof gehakte pecannoten toe. Meng dit ook op lage stand tot alles door elkaar zit.

4. Verdeel het beslag in gelijke delen in de vormen. Schuif deze in de oven en bak ze in 30 tot 35 minuten gaar. Gebruik je 1 grote springvorm? Hou dan ongeveer 40 minuten aan. Check het altijd even met een houten prikkertje op gaarheid voor je de taart uit de oven haalt.

5. Snij de randjes van de taart los voordat je de springvorm opent. Leg de cakes af te koelen op een rooster.

6. Maak de kom van de machine schoon en doe hier de boter in, snij deze eerst even in blokjes. Draai dit eerst een beetje los met de vlinder. Als de boter niet zacht genoeg is, wat ik eigenlijk altijd het geval vindt (ligt een beetje aan welke boter je gebruikt). Zet dan de kom even in de gootsteen die je eerst halfvol hebt laten lopen met heet water. Als de boter lekker smeuïg is zet je de boter 20 minuten op de hoogste stand. Het moet 1 a 2 keer zoveel worden in volume en het moet er wit uitzien.

7. Voeg dan draaiend op een lage stand schep voor schep de roomkaas toe. Als laatste de poedersuiker, limoen rasp (van ongeveer 3/4 limoen) en de vanille. Als dat allemaal is opgenomen zet je de machine nog even 5 seconden op de hoogste stand. De crème is nu klaar en deze kun je gewoon voor even buiten de koelkast bewaren.

8. Als de cake’s een uurtje hebben afgekoeld kun je ze horizontaal doorsnijden. Zo koelt de binnenkant ook sneller af. Om dit te versnellen kun je ze een half uurtje in de vriezer leggen. Dan zijn ze ook iets steviger voor het opbouwen van de taart.

9. Dan: het opbouwen! Begin met een plak cake en verdeel hier een laagje crème op. Niet te dik maar ook niet te dun. Als je het moeilijk vindt om het gelijkmatig in te schatten kun je de crème beter vooraf al in 5en verdelen. Zo weet je ook gelijk dat je genoeg hebt aan het einde.

10. Het is niet erg als de crème aan de zijkant er een beetje uitkomt. Alleen maar makkelijk als je straks de buitenrand helemaal strak kan smeren met een paletmes. Duw bij elke laag de cake even goed aan. Herhaal die stappen tot de cake’s op zijn en je een taart hebt met 4 lagen (als je een grote springvorm hebt gebruikt, maak dan een taart met 2 lagen). Maak de taart mooi strak door met een paletmes verticaal langzaam om de taart heen te draaien.

11. Versier de taart met de topping ingrediënten. Als je mooien strakke punten wilt snijden zou ik de taart eerst nog 3 uur in de koelkast zetten. Tegenstrijdig genoeg is de taart wel het aller lekkerst op kamertemperatuur. Eet smakelijk!

Carrot

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Red velvet taart
Pecan-caramel créme taart

Carrotcake nieuw verticaal

Liefs,
Eefje

4 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.