Blog

Kerstdiner zonder stress, dat doe je zo!

Het is alweer zover! December is aangebroken en de kerst kun je al bijna ruiken. Ik wil dit jaar echt graag een gezellig kerstdiner hebben met vrienden. Eigenlijk denk ik dit jaarlijks, maar dat bedenk ik me pas een week voor het kerst is. En nee, ik kan je vertellen, dat schiet niet op! Maar dit jaar heb ik geluk en ben ik er op tijd bij. Ik heb 3 vriendinnen gestrikt! Eigenlijk zijn we allemaal al volgeboekt met kerst dus doen wij gewoon een diner een paar dagen voor kerst. Zo kan ik jullie misschien ook nog wat inspiratie geven voor jullie eigen diner tijdens kerst. 

rudolfLeuk zo’n kerstdiner maar het kan ook heel stressvol zijn. Daar zit ik dan weer niet zo erg op te wachten. Wat doe je daaraan? Maak een buffet waarbij iedereen iets van het eten verzorgt. Zo zit je ook niet met kilo’s boodschappen op de fiets, want ieder doet en haalt zijn eigen ding. Dat is echt fijn want ik heb een mega hekel aan boodschappen doen. En je bent niet bij elke gang iemand kwijt die in de keuken staat te zwoegen voor het volgende gerecht. Allemaal pluspunten aan een buffet als je het mij vraagt!
zalm-hapjesDoor de PLUS reclame van hun buffetten reeks op tv, kreeg ik al helemaal trek en zin in het kerstdiner. En toen kondigde ze ook nog een proeverij aan in elke PLUS supermarkt met al deze lekkere hapjes. Daar moet ik natuurlijk bij zijn! Waar eten is, is Eef.

Toen ik de PLUS (in Voorhout, van Dijk) binnenstapte voor de proeverij kwamen de gebakken biefstuk geuren mij al tegemoet. Daar word ik blij van, heel blij! Zo mals en lekker, dit moet in ons buffet! Ook kregen we een plakje gerookte zalm. Ik ben niet een mega groot fan van gerookte zalm omdat ik het gerookte vaak veel te heftig vindt. Maar deze is echt perfect! Een hele lichte rooksmaak. Zo’n plakje zalm is ook zo divers, je kunt er echt van alles mee. Ik kreeg al gelijk een idee om er een bladerdeeg hapje met groene asperges mee te maken. We kregen ook courgette carpaccio te proeven. Dunne plakjes gegrilde courgette met zongedroogde tomaat en een lekkere dressing. Als toetje was er chocolademousse! Die namen we ook mee om een een lekker dessert mee te maken. 
hapjes-proeverij
Ik kan vaak zelf wel iets bedenken maar een beetje extra inspiratie kan nooit kwaad! Of een keer voor iets anders kiezen dan dat je normaal doet. Het is ook wel fijn om af te stemmen wie wat maakt zodat niet iedereen met hetzelfde aankomt. PLUS supermarkten heeft daar een handige tool voor op hun website. Ga hiervoor naar PLUS.nl en plan je diner! Ik vind het echt heel erg leuk bedacht. En de uitvoering ook! Je bent eigenlijk al digitaal je tafel aan het dekken. Ideaal dus!
img_0430
proeverijEen gezellig kerstdiner gaat natuurlijk niet zonder mooi gedekte tafel en heel veel kaarsjes! Daar begon ik alvast mee. De glitters strooien was het leukste gedeelte natuurlijk! Al snel ging de bel en stonden mijn vriendinnen voor de deur. Ze hielpen mij met de laatste dingetjes voor de tafel en toen doken we met zijn vieren de keuken in. Sommige dingen waren bij hen thuis al voorbereid en andere moesten nog gebeuren. Brood snijden en biefstuk bakken doe je natuurlijk pas als laatst. Ik denk dat we maximaal 45 minuten in de keuken hebben gestaan voor we een tafel voor heerlijk eten hadden klaar staan! Hoewel de glitters voor de sfeer echt top zijn, zijn ze niet heel handig. Want ze blijven aan je arm hangen en vallen vervolgens in je eten. Wat er wel voor zorgt dat je niet in no time je bord leeg hebt omdat je eerst de glitters eruit kunt vissen. 
glittersWe hebben het buffet zo samengesteld dat alles lekker was bij elkaar + nog wat extra hapjes. Brood met lekkere kaasjes kunnen wat ons betreft niet ontbreken. Daarnaast, bladerdeeg hapjes met crème fraîche, groene asperge en gerookte zalm. Dit is ook makkelijk voor te bereiden want je kunt ze altijd last minute nog even oppiepen in de oven. 
brood-met-kaasjesPasta is ook altijd goed. Heerlijk vers gevulde pasta met champignons en truffel. Dit combineerde we met spinazie, gebakken kastanje champignons, een beetje room, pecorino kaas & pijnboompitten. Marjolein zorgde voor alle ingrediënten voor dit gerecht. Spinazie en champignons zijn ook weer een goede combi met aardappels en biefstuk. Tara Lee had thuis de aardappels al gesneden, gewassen en alvast in de olie gezet met tijm en knoflook. Deze hoefde alleen de oven nog in dus. Ook nam ze een brood mee met lekkere kaasjes. Guusje nam de biefstuk en gerookte zalm voor haar rekening. Voor het toetje maakte ik een kokos koek kruim, dit combineerde we met de chocolademousse en daarbij een zelfgemaakte aardbeiensaus. En de zalm bladerdeeg hapjes niet te vergeten!
chocomousseWe hebben een heel gezellige avond gehad en een kerstdiner voorbereiden op deze manier is echt perfect als je niet wilt stressen!
aan-tafel
naambordjesEen hele fijne kerst, en geniet van al het lekkers!

Liefs, Eef

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met PLUS supermarkten.

Kleine sfeerimpressie:

 

 

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.