Bakrecepten

Vanille-citroen-meringue taart


Red velvet taart lovers opgelet! Deze taart is een variant + andere toevoegingen op mijn red velvet taart recept. Hou je niet van botercrème of hele stevig maar toch smeuïge cake, dan zou ik doorzoeken naar een ander recept 😉 Hou je hier wel van? Pak dan een tas, je portemonnee en spring op de fiets richting de supermarkt. Zeker als je nog een show stuk nodig hebt op de kersttafel!

Recept
Porties: 16
Printen
Voorbereiding
45 minuten
Kook/baktijd
50 minuten
Totaal
5 uur
Voorbereiding
45 minuten
Kook/baktijd
50 minuten
Totaal
5 uur
Ingrediënten
 1. 725 gram kristalsuiker
 2. 325 gram roomboter
 3. 480 gram zelfrijzend bakmeel
 4. 320 ml volle melk
 5. 7 eieren
 6. merg van 1 vanille stokje
 7. rasp van 2,5 citroen
 8. sap van een halve citroen
 9. 1 tl bakingsoda
 10. mespunt zout
Crème
 1. 300 gram roomboter
 2. 300 gram roomkaas
 3. 200 gram witte chocolade
 4. merg van 1 vanillestokje
 5. poedersuiker (optioneel)
Topping
 1. 1 zak witte merengue kerstkransjes
 2. poedersuiker
 3. eetbaar goudpoeder
Materiaal
 1. 2 springvormen van 18 cm doorsnee
 2. bakplaat
 3. bakpapier
 4. Kitchen aid keukenmachine, gebruik de vlinder
 5. steelpannen voor au bain marie smelten
 6. spatel
 7. paletmes
 8. eetbaar goudpoeder + kwastje
 9. koekjes uitsteker, stervorm
 10. zeefje
 11. spuitzak (optioneel)
 12. afkoel rekje
Bereidingswijze
 1. Zorg eerst dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zet de oven dan aan op 175 graden. Bekleed de bodem van beide springvormen met bakpapier en smeer de randen in met boter.
 2. Roer de boter los en een beetje luchtig. Warm het een beetje bij door de kom in een gootsteen met heet water te zetten.
 3. Voeg dan de suiker, vanille, citroenrasp en het zout toe en laat dit een paar minuten op lage stand draaien.
 4. Voeg dan een deel melk, eieren en bakmeel toe en meng tot het allemaal is opgenomen. Doe dit in ongeveer 4 keer tot dat de eieren, melk en bakmeel op zijn.
 5. Doe dan de baking soda samen met het citroensap in een schaaltje. Het gaat flink bruisen dus pak niet een te klein schaaltje. Giet dit dan op het beslag en spatel handmatig door.
 6. Hou dan ongeveer 600 gram beslag apart. Verdeel de rest gelijkmatig in de vormen. Bak deze voor ongeveer 40 minuten. Check altijd of het gaar is voordat je het de oven uithaalt. Baktijden kunnen enorm verschillen in andere ovens.
 7. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verspreidt hier het apart gehouden beslag overheen. Zodra je de cakes uit de oven haalt schuif je de bakplaat erin voor ongeveer 7-10 minuten. Hou het in de gaten, het hoeft alleen gaar te worden en niet teveel bruin te kleuren.
 8. Haal de cakes uit de vormen en leg deze af te koelen op een rekje. Als de beslag plak gaar en uit de oven is, haal deze dan gelijk van de bakplaat af en laat op het aanrecht afkoelen.
 9. Warm de boter voor de crème ook alvast bij en klop deze eerst minstens een kwartier op de hoogste stand. Laat dan nog 5 minuten draaien op een lage stand. Schep er dan steeds een beetje roomkaas bij tot dat dit er allemaal doorheen gemengd zit en zet de machine uit.
 10. Smelt dan de witte chocolade au bain marie. Laat het niet te heet worden want dan moet je alleen maar langer wachten tot het weer is afgekoeld. Wanneer de witte chocolade handwarm of kouder is kun je het op de laagste stand draaiend bij het roomkaas/boter mengsel gieten. Voeg ook de vanille toe. Meng tot je een gladde egale crème hebt. Omdat de rest van de taart flink zoet is vind in ik de crème zo goed in balans met de taart. Als je de crème niet zoet genoeg vindt, voeg dan nog wat poedersuiker toe.
 11. Waneer de cakes zijn afgekoeld snij je deze horizontaal door midden. Strijk een mooie niet te dikke laag crème op de eerste plak cake (dit is het gemakkelijkst met een spuitzak te doen). Verkruimel een schuim kerstkransje en verdeel deze hier overheen. Leg dan de volgende plak cake erop en duw deze een beetje aan. Herhaal dit tot de cake helemaal is opgebouwd uit 4 lagen. Smeer dan de cake rondom strak af met de crème.
 12. Verwijder voorzichtig het bakpapier van de beslag plak. Steek hier sterren uit (andere kerst vormpjes kunnen natuurlijk ook). Bestrijk de sterren heel licht met het goudpoeder, doe dit met een klein kwastje en gebruik vooral niet teveel. Plak deze rondom tegen de taart.
 13. Breek de kerstkransjes in grove stukken en bouw deze bovenop de taart. Snij een aantal cake sterren doormidden en steek deze ertussen. Maak af met poedersuiker voor een beetje extra kerstsfeer.
Notities
 1. De taart is het mooist en strakst te snijden wanneer deze volledig gekoeld is.
 2. Op kamertemperatuur smaakt hij alleen een stuk beter.
EEFSFOOD https://www.eefsfood.nl/
img_7774
Toch liever een red velvet taart maken? Klik dan HIER voor het recept!

No products in the cart.