Bakrecepten

Aardbei-rabarbertaart

Recept
Porties: 12
Printen
Voorbereiding
45 minuten
Totaal
5 uur
Voorbereiding
45 minuten
Totaal
5 uur
Bodem
 1. 150 gram havermout-cranberry koekjes
 2. 100 gram digestive koekjes
 3. 70 gram roomboter, gesmolten
Vulling
 1. 500 gram aardbeien
 2. 500 ml slagroom
 3. 175 gram kristalsuiker
 4. 8 blaadjes gelatine
Topping
 1. 300 gram rabarber
 2. 100 ml water
 3. 125 gram suiker
 4. rasp van een halve limoen
 5. merg van 1 vanillestokje
 6. 3 blaadjes gelatine
 7. extra aardbeien en vanille slagroom (optioneel)
Materiaal
 1. springvorm 24 cm
 2. velletje bakpapier
 3. stevig plastic folie voor de rand
 4. keukenmachine
 5. steelpan
 6. handmixer
 7. bolzeef
Bereidingswijze
 1. Snij de rabarber in stukjes en doe deze met het water, suiker, limoenrasp en vanille in een steelpan. Breng dit aan de kook op laag vuur.
 2. Doe een bakpapiertje op de bodem van de vorm. Bedek dan de rand met folie (als dit niet blijft plakken gebruik dan een beetje olie of boter). Ik koop altijd zo'n rol bij de betere keukenwinkel. Dit is hier speciaal voor en dat werkt echt top!
 3. Maal de koekjes fijn en voeg dan de gesmolten boter toe. Meng dit goed! Stort de koek kruimels op de bodem van de bakvorm. Verdeel dit gelijkmatig en druk het goed aan.
 4. Haal de kroontjes van de aardbeien. Zet de gelatine blaadjes alvast in koud water om te weken. Doe dan alle aardbeien in de keukenmachine en pureer deze helemaal glad.
 5. Verwarm op laag vuur de helft van de aardbeienpuree met 175 gram suiker. Laat het niet al te heet worden want dan moet je straks alleen maar wachten tot het is afgekoeld (ongeveer 60 graden is is goed). Knijp dan de gelatine (8 blaadjes) uit en roer dit door de warme puree tot het is opgelost. Meng dit vervolgens met de andere helft van de aardbeien puree en zet dit even aan de kant.
 6. Klop dan 500 ml slagroom lobbig. Spatel de aardbeienpuree hier voorzichtig doorheen. Let op dat het temperatuurverschil niet te hoog is want dan gaat het schiften. Uit ervaring kan ik vertellen dat je dat echt niet wil.. Als de puree op kamertemperatuur is dan zit je zeker weten goed. Giet dit vervolgens in de vorm en zet in de koeling.
 7. De rabarber is nu helemaal kapot gekookt. Om het helemaal mooi uit elkaar te hebben giet je het in een bolzeef (met een schaal of pan eronder, niks wegspoelen!) met de bolle kant van een eetlepel zorg je ervoor dat er helemaal geen stukjes meer inzitten maar alleen sliertjes. Doe alles terug in de pan en voeg de 3 uitgeknepen gelatine blaadjes toe. Zet het pannetje apart.
 8. Wacht ongeveer 1,5 uur tot de aardbeienmousse in ieder geval aan de bovenkant is opgesteven. Giet dan de rabarber erop. Pas ook op dat dit niet nog te warm is. Zet terug in de koeling en heb dan nog zeker 2 uur geduld.
 9. Maak de vorm los en haal de folie voorzichtig van de zijkant af. Om de taart helemaal af te maken kun je deze nog versieren met aardbeien en vanilleroom.
Notities
 1. Blijf tijdens het koken van de rabarber er wel af en toe in roeren. Mocht het een beetje te dik zijn kun je altijd een scheutje water toevoegen.
EEFSFOOD https://www.eefsfood.nl/

No products in the cart.