Bakrecepten

Sinaasappel taartjes

Recept
Porties: 4
Printen
Voorbereiding
1 uur
Kook/baktijd
20 minuten
Totaal
5 uur
Voorbereiding
1 uur
Kook/baktijd
20 minuten
Totaal
5 uur
KOEK BODEM
 1. 145 gram zelfrijzend bakmeel + 1 el om mee te bestuiven
 2. 100 gram roomboter + extra klontje om in te vetten
 3. 45 gram kristalsuiker
 4. rasp van 1 limoen
 5. mespuntje zout
VULLING
 1. 150 gram roomboter
 2. 100 gram basterdsuiker
 3. 2 eieren
 4. 2 sinaasappels, sap van 2, rasp van 1
 5. sap van 1 limoen
TOPPING
 1. 2 sinaasappels, alleen de partjes eruit gesneden
 2. 2 eiwitten
 3. 2 el kristalsuiker
MATERIAAL
 1. 2 vellen bakpapier
 2. 4 oven bestendigen schaaltjes, ik gebruikte crème brûlée schaaltjes
 3. rauwe bonen of blindbak vulling, ik gebruikte linzen
 4. 4 vierkante stukjes bakpapier, voor tussen het deeg en de bonen
 5. Handmixer of staafmixer met garde
 6. Gasbrander
 7. Steelpan
 8. garde
Bereidingswijze
 1. Zet de oven aan op 180 graden en vet de vormpjes in met boter en bestuif deze met een dun laagje bloem.
 2. Doe dan alle bodem ingrediënten in een kom en snij de boter in blokjes. Kneed dit tot een bal deeg. Bestuif 1 vel bakpapier met een beetje bloem. Leg hier het plat geduwde deeg op. Bestuif dit ook met een beetje bloem en doe dan het andere vel pakpapier erop. Rol de plak uit tot een dikte van ongeveer 4 mm. Steek rondjes uit met iets dat groter is dan de bakjes zelf. Bekleed de bakjes met deeg.
 3. Doe hier een klein velletje bakpapier in en vervolgens de bonen. Bak dit ongeveer een kwartier. Haal ze uit de oven en verwijder dan de bonen en het bakpapier. Zet de schaaltjes terug in de oven en bak nog eens een minuut of 7.
 4. Laat ze 10 minuten afkoelen en snij dan met een scherp dun mesjes langs de randjes tot de bodem. De deeg bakjes laten dan los en nu kun je ze er voorzichtig uithalen. Zet ze op een afkoel rooster.
 5. Doe het sap van 2 sinaasappels, 1 limoen, rasp van 1 sinaasappel en boter in een steelpan en zet op laag vuur. Dit moet niet te heet worden alleen de boter moet smelten.
 6. Meng in een ander kommetje de eieren met de suiker. Giet het sap/boter mengsel (liever niet heter dan 40 graden) al roerend langzaam bij het ei/suiker mengsel. Giet het geheel dan weer terug in de pan en zet op laag vuur om langzaam al roerend aan de kook te brengen.
 7. Als het zachtjes kookt blijf je nog 3 a 4 minuten goed roeren met een garde (dit hele proces duurde bij mij toch zeker 20 minuten). Nu is het een beetje ingedikt. Verdeel het mengsel dan over de 4 deegbakjes en zet deze in de koeling. Laat ze hier een uurtje of 3 in staan. De vulling stijft nu voldoende op.
 8. Snij de partjes sinaasappel los en leg dit alvast klaar. Meng de eiwitten luchtig. Voeg dan 2 eetlepels suiker toe en mix verder tot je stevige witte pieken krijgt.
 9. Verdeel 5 partjes sinaasappel op elk taartje en doe er dan een flinke schep van het eiwitschuim op. Geef deze een leuk effect door er even met je gasbrander langs te gaan.
 10. Eet smakelijk!
EEFSFOOD https://www.eefsfood.nl/

No products in the cart.