Red velvet taart

Nog maar een paar jaar geleden proefde ik voor het eerst een stukje red velvet taart. Erg lekker! Maar niet vergelijkbaar met een andere bestaande taart vond ik. Ik werd nieuwsgierig en wilde er zelf ook eentje bakken. Ik zocht wat recepten op om me even in te lezen en daar kwam na een paar keer bakken dit recept uit.

Red velvet inkijk EEFSFOOD
De taart (20 cm) van de foto’s zijn een slag kleiner dan het resultaat dat je zult hebben als je de hoeveelheden van dit recept aanhoudt.

RECEPT
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Baktijd: 45-50 minuten
Totale tijd: 5 uur

Wat heb je nodig? (18 personen)
Cake:
• 750 gram suiker
• 470 gram zelfrijzend bakmeel + een beetje extra
• 325 gram roomboter + klontje extra om in te vetten
• 310 ml karnemelk
• 7,5 ei
• 3 el cacao
• 2 tl vanille extract
• 1/2 tl zout
• 3 tl rode voedingsmiddelen kleurstof (ik gebruik een gel kleurstof, vloeibare zijn minder sterk en geven niet het gewenste resultaat)
• 1 flinke tl baking soda
Frosting:
• 600 gram naturel roomkaas
• 500 gram witte chocolade
• 375 gram roomboter
• vanillemerg van 1 boon

Red velvet bovenaf EEFSFOOD

Benodigdheden:
• 2 Springvormen (24cm)
• bakpapier
• standmixer (handmixer is ook een optie)
• mengkommen
• spatels
• paletmes 
• spuitzak 

Zo maak je het!
1. Zet de oven aan op 170 graden convectie stand (boven en onder warmte). Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier. Smeer de zijkant in met boter en stuif hier dan een dun laagje bloem op. Zet de vormen alvast klaar. 1 Op de bakplaat en de ander op het rooster.

2. Snij de boter in blokjes en doe deze in de kom van de standmixer. Pak de vlinder erbij en draai de boter een beetje los. Vul de gootsteen met een laagje heet water en zet de kom hier heel even in. Zo warmt de boter een beetje bij en wordt het lekker smeuïg. Laat het er niet te lang in staan anders wordt het te zacht, dus blijf erbij. 

3. Voeg dan de suiker, vanille extract en het zout toe. Mix op lage stand tot dit goed gemengd is. Voeg dan de kleurstof gel toe en mix dit ook op lage stand tot je een knal rood mengsel hebt.

4. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Gebruik ook nu een lage stand. Wacht met toevoegen tot het vorige ei is opgenomen. Het kan lijken dat de boel gaat schiften maar dat komt later allemaal weer goed.

5. Meng het zelfrijzende bakmeel samen met de cacao en baking soda. Zeef dit boven een kom.  Voeg een deel hiervan toe samen met de helft van de karnemelk. Roer dit op lage stand door het beslag. Schraap met een spatel tussendoor alle randen schoon zodat echt alles meegnomen wordt. Bij een standmixer is dit niet altijd automatisch het geval namelijk. Voeg dan het laatste deel karnemelk toe gevolgd door de rest van het meel-cacaomengsel. Meng dit geheel tot een glad beslag. 

6. Verdeel het beslag over de bakvormen en zet deze beide in de oven. Ik doe het bakrooster altijd eerst bovenin omdat de luchtcirculatie dan wat beter blijft. De vorm op de bakplaat schuif ik onder in de oven. Na 30 minuten bakken ruil je van plaats. Dus de bakplaat bovenin en het rooster onderin. Na ongeveer 45 minuten bakken (en als ze gaar zijn, altijd even checken) leg je de taarten op afkoel roosters.

7. Begin dan aan de frosting. Snij de boter alvast in blokjes en doe deze weer in een schone standmixer kom, ook met de vlinder. Doe de roomkaas in een andere kom en roer deze af en toe door. Dit moet richting kamertemperatuur komen. Smelt de witte chocolade au-bain Marie. Zorg dat de chocolade niet te warm wordt want je kunt het pas gebruiken als het lauw (voldoende afgekoeld) is. 

8. Klop de boter luchtig tot het helemaal wit is en ongeveer een verdubbeld volume heeft. Voeg dan schep voor schep de niet al te koude roomkaas toe. Laat dit vervolgens op een lage stand een paar minuten draaien. Giet dan langzaam de lauwe witte chocolade erbij. Voeg ook de vanille toe. Laat mengen tot het een mooie egale luchtige crème is. Waarschijnlijk wel aan de slappe kant. Zet de crème in de koelkast en roer elk half uur even door, dan wordt het sneller stevig.

9. Als de cakes compleet zijn afgekoeld snijd je ze allebei horizontaal doormidden. Smeer met een paletmes tussen elke cake laag een laagje crème. Dit gaat het meest egaal als je een spuitzak gebruikt. Herhaal dit tot je op de bovenkant bent. Smeer deze ook in met crème en neem nu ook de zijkanten mee. Je kunt de taart decoreren met bijvoorbeeld rood fruit, kruimels van de cake of witte chocolade krullen. 

10. Als je de taart mooi strak in puntjes te snijden heeft hij eerst een uur of 3 in de koelkast nodig. De taart is het lekkerst op kamertemperatuur. Enjoy!

Red velvet verti EEFSFOOD

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Carrot cake
Kokos-fruit taart

39 reacties op “Red velvet taart

 1. Hoi Eefje,
  Ik ga deze taart dit weekend maken voor mijn verjaardag maar ik heb een vraag over de frosting. De taart is voor zondag en ik wil hem graag zaterdag maken, is het handig om de frosting voor de bovenkant en zijkanten te bewaren zodat ik dat er zondag op kan smeren of gewoon gelijk over de hele taart en het als een geheel in de koelkast te bewaren? Ik hoor graag van je 🙂

  1. Hoi Amber, het beste is om hem gelijk helemaal af te maken. De frosting zorgt ervoor dat er geen lucht bij de cake komt waardoor die dus lekker vers blijft. Zorg wel dat je hem lang genoeg van tevoren uit de koelkast haalt zondag want dan is hij lekker zacht en smeuïg.

 2. Kan de taart ook ingevroren worden. In zijn geheel bedoel ik dan. Anders vries ik taarten eerst in en maak ik zonder de taart op
  Alvast dank

 3. Hey Eefje,
  ik heb hem gemaakt, maar hij is erg taai.
  Ik had de ovenstand op hetelucht gedaan, omdat ik dacht dat jij dat ook hebt gedaan. Ik denk dat hij daarom niet goed is geworden. Maar voor de zekerheid: heb jij je oven op hetelucht of op elektrische oven gedaan?

  Groetjes,
  Karlijn

  1. Hi Karlijn,

   Excuses! Naar mijn weten stond er in het recept convectie stand. Tot verkocht had ik geen hete lucht oven dus schreef ik het er ook niet specifiek bij. Maar dit staat er niet bij. Ga ik er gelijk toevoegen. Alleen boven en onder warmte dus. Geen hete lucht (heb ik zelf ook slechte ervaringen mee). Hij hoort echt smeuïg te zijn! Groet, Eefje

 4. Hey Eefje,
  Vandaag de taarten vast gebakken, morgen ga ik hem afmaken met de botercreme.
  Ik wilde in dit artikel op zoek naar een goede manier hoe ik hem kan bewaren – zo’n grote taart. Heb je daarvoor nog tips?
  Nu kom ik alleen achter iets stoms….
  Ik heb het als volgt gedaan: na de 30 minuten bakken heb ik de taarten geruild van plek in de oven en heb ik ze daarna nog 45 minuten gedaan. Ik lees het nu alsof de totale baktijd 45 minuten moet zijn.. Oei! Ik hoop dat ze niet te droog zijn geworden, extra veel botercreme dan maar, haha. Misschien kun je dit nog benadrukken zodat anderen dit niet overkomt.

  1. Hi Lynet,

   Bedankt voor je reactie! Oei, ik hoop inderdaad ook dat ie niet te droog is. Ik zal er naar kijken of ik iets duidelijker aan kan passen. Dit is ook de reden dat er bij ‘baktijd’ boven het recept 45-50 minuten staat. Dat leek mij duidelijkheid genoeg, maar blijkt van niet 😉 Ik zal nog eens kritisch naar het recept kijken. Ik hoop dat hij toch lekker smaakt!

   Groetjes, Eef

   1. Ja klopt, doordat ik het bovenaan zag staan dacht ik opeens – Hee, dat is gek.
    Ik bondgenoot inderdaad wat droog geworden maar de anderen vinden hem heel lekker, ik ben dan ook wel wat kritischer.

 5. Hoi Eefje,

  Welke hoeveelheden houd je aan voor zo’n kleiner taartje van 20
  cm? Ongeveer de helft van de ingredienten of toch iets meer?

  Hoor graag! Dankjewel!

  1. Hi Anne, ik gebruik de helft van het recept vaak voor een 18 cm vorm! 2 zal ook gaan maar misschien kun je dan toch ietsje meer dan de helft doen. Succes!

 6. Hallo ik ga het voor de eerste x maken voor de verjaardag voor me man maar weet niet wat voor merk roomkaas ik nodig heb ? Wat is de lekkerst!? Mascarpone,monchou,philedelphea ? Of totaal wat anders? Welke is het :))

  1. Hoi Mery, ik gebruik zelf altijd de goedkoopste zuivel spread van AH. Die wit met groene verpakking. Monchou zou ik niet doen want die is veel dikker. Al moet het daar ook mee kunnen hoor. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit, als het maar roomkaas is. Succes ik hoop dat hij in de smaak valt!

  2. Hoi Mary,
   Ik heb monchou gebruikt voor dit recept (zowel de vierkante pakjes als de luchtige variant, een mix dus). Erg lekker! Helaas is monchou wel erg duur… Volgende keer proberen met Eefs tip, de goedkope van de ah 🙂

 7. Ha Eefje, als ik de taart glutenvrij zou maken, heb je dan een idee welk meel daarvoor het beste zou werken? (Vervelend ook altijd al die vragen..) Ik ben benieuwd naar je ideeen! Groetjes, Desiree

  1. Hi Desiree, vind ik moeilijk te zeggen. Ik zou in ieder geval voor een mix gaan van bijvoorbeeld amandelmeel, boekweitmeel en nog iets anders en misschien wat extra bakpoeder toevoegen. Heb daar zelf geen ervaring mee! Groetjes

 8. Hi Eefjes,

  Ik zou graag deze taart willen maken voor mijn verjaardag. Hij ziet er heerlijk uit! Ik vier mijn verjaardag zaterdag en ik vroeg mij af of ik de taart donderdagavond al zou kunnen maken? Groetjes, Anna

 9. Hoi Eef,
  Ik wil deze taart graag maken als stapeltaart, heb zojuist een proeftaartje gemaakt maar de frosting is heel zacht en geschift. Id dit recept wel geschikt voor een (3laags) stapeltaart? Of moet ik dan een stevigere cheese frosting nemen? Het biscuit is heerlijk! Alvast bedankt mvg

  1. Hoi Sophie,

   Deze red velvet lijkt mij ook een stapeltaart? Als de crème te zacht is kun je altijd bij koelen. 10 minuten in de koelkast en weer goed roeren en zo doorgaan tot het de gewenste dikte heeft. Anders kun je misschien mijn witte chocolade botercrème recept gebruiken, daar zit geen roomkaas is. Succes 🙂

   Groetjes,
   Eefje

 10. Hey Eefje!

  Ik ga deze taart binnekort maken, because beste recept op het internet so far! 😜
  Ik was van plan om eerst de frosting te maken zodat die even goed stevig kan worden in de koeling, en daarna het biscuit. Zou dit mogelijk zijn? Of denk je dat de frosting dan TE stevig word om te verwerken.

  De bedoeling van mijn taart is namelijk dat ik hem daarna nog wil gaan decoreren voor een babyshower. Dus ik wil niet dat alles er af glijd ghehe.

  Ik hoor graag van je!

  1. Yeah goed om te horen! Je kunt de crème vooraf maken maar als je hem steviger laat worden roer dan wel even elke 10 minuten de crème door. Zo wordt hij gelijkmatig dikker en niet alleen aan de randen. Haal het op tijd uit de koeling anders wordt het wel te stevig om mooi af te smeren.

 11. Hoi Eefje,
  Ik heb net de taart proberen te maken. Omdat ik het een flink recept vond heb ik de helft gebruikt en het beslag in een 24cm vorm gegoten. Na 50 minuten bakken haalde ik de taart uit de oven en hij was super mooi gerezen maar voelde erg wiebelig aan. Toen ik zou checken of de taart gaar was stortte het middenstuk helemaal in ☹️. Wat heb ik fout gedaan? Ik heb de conventionele stand gebruikt en de oven op 170..

  Groetjes emina

  1. Hi Emina, wat jammer dat de taart niet naar verwachting gelukt is. Het kan zijn dat ie toch nog niet gaar genoeg was toen je het ging checken. En dat hij daarom inzakte. Ik durf zo op een afstandje niet te zeggen wat er precies fout is gegaan zeker niet omdat je minder beslag hebt gemaakt. Misschien toch de oven nog lager zetten en langer bakken. Groetjes, Eefje

 12. Hi!

  Ik wil deze taart volgende week maken maar ik moet hem een stukje vervoeren. Hoe hoog is hij ongeveer? Dan weet ik welke doos ik moet kopen.

  Groetjes,
  Jade

 13. Hoi Eefje,

  Zou je de kleurstoffen van dr. oetker ook gels noemen? In mijn woonplaats zijn helaas geen bakwinkels en bestellen gaat qua tijd niet meer lukken, maar ik wil wel dat mijn taart mooi rood wordt.

  Groetjes,
  Arlette

  1. Hi Arlette, nee deze zijn absoluut niet vergelijkbaar en je cake wordt sowieso gewoon weer bruin tijdens het bakken. Daar is zeker dit resultaat niet mee te behalen. Er zijn heel veel bak-taarten online webshops die snel leveren. Is dat misschien een optie?

   Groetjes,
   Eefje

   1. Welke webshop raad jij aan? Elke webshop die ik nu online ben tegen gekomen kost de verzending €5 en ik heb alleen maar de kleurstof nodig.

    Groeten,

    Arlette

    1. Ja dat is lastig. Ik bestel regelmatig bij Bouwhuis.com maar deleukstetaartenshop.nl levert ook snel! Heb je ook geen Jamin in de buurt? Zij verkopen het meestal ook. Onder de verzendkosten zal je moeilijk uitkomen. Succes!

 14. Dankjewel Eef! Ik heb deze taart nu al voor verschillende verjaardagen gemaakt, maar daarbij wel een paar aanpassingen: i.p.v. 750g suiker teruggebracht naar 500g (anders vallen je tanden bijna uit zo zoet!) en de baking soda houd ik apart tot het einde. Deze mix ik met een eetlepel azijn tot deze gaat schuimen en dan bij het taartmengsel. Je proeft er niets van en je krijgt een egalere, betere rijzing van het taartdeeg (tip van mijn oma!) Hij staat nu weer in de oven voor een verjaardag morgen, dus dat wordt weer smullen!

  1. Hoi Lisa wat leuk! Dat met die baking soda deed ik eerst ook altijd zoals jij het nu zegt. Minder suiker kan zeker. De grap is dat ik met dit recept vaker dan eens heb gehoord ‘heerlijk, hij is niet zo zoet!’ Dan moet ik ze altijd uit de droom helpen dat dit de taart met de meeste suiker ooit is haha.

 15. Dag,
  Ik heb alleen een hetelucht oven. Nu heb ik uit een online omrekentabel gehaald dat de stand dan op 150 moet. Als baktijd heb ik eerst 45 minuten gedaan en daarna nog 5 minuten extra. Alleen lijkt de taart onder de bovenste laag mog zacht/vloeibaar. Heb hem even laten afkoelen buiten de oven, maar het blijft wat zacht. Zal ik hem nog even terug doen en dan op 170?

  1. Dag Lauri, ik zou dan inderdaad toch nog wat langer bakken. Cake achtige dingen moeten echt wel gaat zijn. Ik zou wel de lagere temperatuur aanhouden en dan langer bakken. Ik hoop dat het de volgende keer beter gaat 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *