Limoen meringue koekjes

Limoen meringue koekjes

Zoals jullie misschien wel weten zijn limoen en meringue echt enorme favorieten van mij. Ik had nog wat deeg over van een ander baksel en dat heb ik gecombineerd hiermee. Zo ontstonden deze limoen meringue koekjes. Ze kosten eventjes wat tijd om te maken maar dat is het absoluut waard en ook nog eens leuk om te doen!

Limoencurd koek EEFSFOOD

RECEPT
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Baktijd: 10 minuten
Wachttijd: 1 uur
Totale tijd: 2 uur

Wat heb je nodig? (10-11 koekjes)
Deeg:
• 105 gram zelfrijzend bakmeel + extra om uit te rollen 
• 55 gram koude boter in blokjes 
• 30 gram poedersuiker 
• 1/2 ei
• mespuntje zout
• 1,5 tl kaneel (optioneel)
Limoencurd:
• 75 gram roomboter
• 60 gram witte basterdsuiker 
• 1 ei
• sap van 3 limoenen 
• rasp van 2 limoenen 
• groene kleurstof (optioneel)
Meringue:
• 105 gram kristalsuiker 
• 65 gram eiwit
• 28 gram water 
• 15 gram poedersuiker 

Limoencurd EEFSFOOD

Benodigdheden:
• metalen muffin vorm 
• steelpan 
• thermometer 
• standmixer 
• garde 
• deegroller 
• keukenfolie 
• koekjes steker van ongeveer 7 cm 
• gasbrander 

Limoen meringue koekjes branden EEFSFOOD

Zo maak je het!
1. Maak eerst het deeg door alle ingrediënten hiervoor tot een glad geheel te kneden. Druk dit dan een beetje plat en wikkel het in keukenfolie. Leg het deeg te rusten in een koelkast voor minimaal een half uur.

2. Maak in de tussentijd de limoencurd. De instructies daarvoor zijn hier te vinden. Giet de limoencurd dan op een bord zodat het snel afkoelt en stevig wordt. 

3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak het deeg erbij en rol dit uit tot ongeveer een dikte van 4 mm. Gebruik wat bloem zodat het niet aan het aanrecht plakt. Steek hier zo’n 10 rondjes uit. 

4. Vet de muffin vormpjes in met een beetje boter. Ik bestuif het ook altijd nog met een klein beetje bloem, dan weet je helemaal zeker dat ze niet blijven plakken. Leg de plakjes deeg in de vorm zodat ze een opstaand randje hebben. Bak de koekjes in ongeveer 10 tot 12 minuten gaar. Laat ze afkoelen en haal ze uit de vorm.

5. Maak dan het kook meringue schuim. Die instructies vind je hier in video vorm en hier in tekst vorm.

6. Vul de koekjes met de limoencurd (niet teveel) en spuit of schep er een flinke dot meringue op. Strijk de zijkanten glad zodat de curd als het ware zit opgesloten. Maak ze helemaal glad of zorg juist voor wat pieken. Voorzie de koekjes van een mooi bruin laagje door de gasbrander er kort overheen te halen. Bewaar de koekjes in de koelkast maar wacht niet te lang met opeten.

Limoen meringue koekjes doorsnee EEFSFOOD

Misschien vind je deze recepten ook leuk?
Lemoncurd cakejes met witte chocolade-vanille botercrème
Witte chocolade fudge met pistachenoten en limoen

Dit delen:
Geplaatst in Eef's bakkerij, Koekjes
Geschreven door

www.eefsfood.nl

Hoi ik ben Eefje! Op eefsfood.nl deel ik mijn plezier in koken en bakken graag met jullie. Voornamelijk recepten maar af en toe ook een hotspot, video of persoonlijk stuk. Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets anders met mij delen? Stuur gerust een mailtje naar eefje@eefsfood.nl

1 Comment

  1. Die ga ik ZEKER eens maken hoor! Ik zag net de foto ervan op instagram en heb dan gekeken waar ik voor het recept moest zijn. Wauw, dat Wordt weer lekker!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *