Carrot cake

Carrot cake EEFSFOOD


Op veler verzoek, is hij hier dan eindelijk! Mijn recept voor carrotcake. Al vaker gebakken natuurlijk, maar niet altijd naar tevredenheid of ik was niet in de gelegenheid om er een fatsoenlijke foto van te maken. Laat je niet afschrikken door het lange stappenplan. Ik heb er wat tips in verwerkt zodat ook de niet doorgewinterde bakker aan de slag kan met dit recept. Veel bak plezier!

Recept
Porties: 10
Printen
Voorbereiding
20 minuten
Kook/baktijd
35 minuten
Totaal
3 uur
Voorbereiding
20 minuten
Kook/baktijd
35 minuten
Totaal
3 uur
Ingrediënten
  1. 350 gram wortel, geraspt
  2. 225 zelfrijzend bakmeel
  3. 200 gram bruine basterdsuiker
  4. 175 ml zonnebloemolie
  5. 3 eieren
  6. 80 gram pecannoten, grof gehakt
  7. 1 Jonagold appel, geschild en geraspt
  8. 1 tl baking soda
  9. 1 tl koekkruiden
  10. 1 tl speculaaskruiden
  11. 1\2 tl kaneel
  12. 1 mespuntje nootmuskaat
  13. 1 mespuntje zout
Frosting
  1. 400 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  2. 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  3. 225 gram poedersuiker
  4. 1 limoen, het rasp ervan
  5. merg van 1 vanillestokje
Topping
  1. 40 gram pecannoten, geroosterd en grof gehakt
  2. 25 gram pistache noten, geroosterd en grof gehakt
  3. sprietjes wortel
Materiaal
  1. 2 springvormen van 18 cm (of 1 van 24 cm)
  2. (Kitchen Aid) keukenmachine
  3. spatel
  4. aardappelschilmesje
  5. bakpapier
  6. groot kartelmes
  7. rasp
  8. afkoel rekje
  9. paletmes
Bereidingswijze
  1. Zet de oven alvast aan op 170 graden en bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier.
  2. Doe de eieren, bruine basterdsuiker, zonnebloemolie en het zout alvast in de kom van de machine en roer dit door elkaar met gebruik van de vlinder op een lage stand.
  3. Rasp de appel en wortel. Gebruik een grove rasp.
  4. Meng het zelfrijzend bakmeel met de baking soda en alle specerijen.
  5. Voeg dit toe aan het ei mengsel in de kom en roer dit op een lage stand tot een beslag. Voeg dan de appel, wortel en grof gehakte pecannoten toe. Meng dit ook nog tot alles goed door elkaar zit.
  6. Verdeel het beslag in gelijke delen in de vormen. Schuif deze in de oven en bak ze in 30 tot 35 minuten gaar. Gebruik je 1 grote springvorm? Hou dan ongeveer 40 minuten aan. Check het altijd even met een houten prikkertje even op gaarheid.
  7. Snij de randjes los met een aardappelschilmesje. De randen vooraf invetten is niet echt nodig. Doe dit wel als je springvormen geen anti aanbak laag hebben. Leg de cakes op een afkoel rooster.
  8. Maak de kom van de machine schoon en doe hier de boter in, snij deze eerst even in blokjes. Draai dit eerst een beetje los met de vlinder. Als de boter niet zacht genoeg is, wat ik eigenlijk altijd het geval vindt (ligt een beetje aan welke boter je gebruikt). Zet dan de kom even in de gootsteen die je eerst halfvol hebt laten lopen met heet water. Als de boter lekker smeuïg is zet je de boter 20 minuten op de hoogste stand. Het moet 1 a 2 keer zoveel worden in volume en het moet er wit uitzien.
  9. Voeg dan draaiend op een lage stand schep voor schep de roomkaas toe. Als laatste de poedersuiker, limoen rasp (van ongeveer 3/4 limoen) en de vanille. Als dat allemaal is opgenomen zet je de machine nog even 5 seconden op de hoogste stand. De crème is nu klaar en deze kun je gewoon even buiten de koelkast bewaren.
  10. Als de cake's een uurtje hebben afgekoeld kun je ze horizontaal doorsnijden. Zo koelt de binnenkant ook sneller af. Om dit te versnellen kun je ze even een half uurtje in de vriezer leggen. Dan zijn ook iets steviger voor het opbouwen van de taart.
  11. Dan: het opbouwen! Begin met een plak cake en verdeel hier een laagje crème op. Niet te dik maar ook niet te dun. Als je het moeilijk vindt om het gelijkmatig in te schatten kun je de crème beter vooraf al in 5en verdelen. Zo weet je ook gelijk dat je genoeg hebt aan het einde.
  12. Het is niet erg als de crème aan de zijkant er een beetje uitkomt. Alleen maar makkelijk als je straks de buitenrand helemaal strak kan smeren met een paletmes.
  13. Duw bij elke laag de cake even goed aan. Herhaal die stappen tot de cake's op zijn en je een taart hebt met 4 lagen (als je een grote springvorm hebt gebruikt, maak dan een taart met 2 lagen).
  14. Maak de taart mooi strak door met een paletmes verticaal langzaam om de taart heen te draaien.
  15. Versier de taart met de topping ingrediënten. Als je mooien strakke punten wilt snijden zou ik de taart eerst nog 3 uur in de koelkast zetten. Tegenstrijdig genoeg is de taart wel het aller lekkerst op kamertemperatuur. Eet smakelijk!
EEFSFOOD http://www.eefsfood.nl/
 
Carrot

Carrot 3

Dit delen:

2 Comments

  1. Pingback: WIN EEN EEFSFOOD TAART! • EEFSFOOD

  2. Pingback: Vegan no bake carrotcake • EEFSFOOD

Comments are closed.