Karamel-pecan shortbread

Karamel-pecan shortbread EEFSFOOD

Recept
Porties: 30
Printen
Voorbereiding
30 minuten
Kook/baktijd
15 minuten
Totaal
5 uur
Voorbereiding
30 minuten
Kook/baktijd
15 minuten
Totaal
5 uur
Deeg
  1. 350 gram zelfrijzend bakmeel
  2. 110 gram boter, in blokjes
  3. 100 gram kristalsuiker
  4. 150 gram pecannoten
  5. 40 gram vanillesuiker
  6. 50 gram amandelen, fijngemalen (of amandelmeel)
  7. 2 mespuntjes zout
Karamel
  1. 6 volle el bruine basterdsuiker
  2. 100 gram roomboter
  3. 2 blikjes gezoete gecondenseerde melk
  4. 1/2 el vanilla bean paste of merg van 1 vanillestokje
Topping
  1. 350 gram chocolade naar keuze. Ik gebruikte 2 repen Hands off my chocolate 85% cacao en 2 repen crispy cookie (waarvan 1 grof gehakt als topping).
Materiaal
  1. Langwerpige springvorm van 38 bij 25 cm
  2. (Kitchen Aid) keukenmachine (kan ook met de hand)
  3. bakpapier
  4. spatel
  5. grote steelpan + kleine steelpan
  6. garde
Bereidingswijze
  1. Zet eerst de oven aan op 180 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met een bakpapiertje.
  2. Maak van alle deeg ingrediënten (behalve de pecannoten) een kruimelijk deeg. Dit kan met de hand maar met de machine is dit uiteraard makkelijker. Stort dit dan in de bakvorm en duw dit egaal en goed aan (vooral de randen).
  3. Verdeel de pecannoten over het deeg en duw ze lichtjes aan. Bak de koek bodem dan voor ongeveer een kwartier. De bodem mag lichtbruin kleuren maar niet donkerder dan dat. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  4. Voor de karamel smelt je eerst de boter in een steelpan. Voeg dan de basterdsuiker en vanille toe en dan de gecondenseerde melk. Breng dit langzaam aan de kook en roer regelmatig met een garde.
  5. Het vuur mag dan iets hoger. Blijf roeren en kook het voor 8 tot 10 minuten tot het dik genoeg is. Als je een lepel erin steekt moet er een hele dikke laag karamel aan blijven hangen. Het stijft ook nog meer op wanneer het afkoelt. Als je het in de vorm giet moet je het met een spatel uitstrijken omdat het zo dik is. Laat dan volledig afkoelen.
  6. Smelt de chocolade au bain Marie met de steelpannen (niet te heet laten worden) en giet dit op de karamel. Strijk dit mooi glad en laat het opstijven. Kan in de koelkast als het snel moet maar anders kun je het gewoon op het aanrecht laten staan. Als je de shortbread nog wil decoreren met iets anders, doe dit dan wanneer de chocolade laag nog zacht is.
  7. Snij het met een groot scherp mes in vierkantjes. Als je kleine blokjes maakt kun je er zelfs 60 stuks uithalen.
Notities
  1. Dit recept is perfect om mee te trakteren! Het hoeft niet gekoeld, dat is altijd fijn.
  2. Bewaren beter wel in de koelkast.
  3. Wil je dit maken maar niet zoveel? Halveer dan het recept en gebruik een ronde springvorm van 24 cm doorsnee.
EEFSFOOD http://www.eefsfood.nl/
Dit delen: