Focaccia met walnoten, olijven & rozemarijn

SONY DSC

Recept
Printen
Voorbereiding
1 uur 30 minuten
Kook/baktijd
20 minuten
Voorbereiding
1 uur 30 minuten
Kook/baktijd
20 minuten
Ingrediënten
  1. 300 gram tarwebloem + een beetje extra voor het uitrollen
  2. 175 ml lauwwarm water
  3. 1 zakje gist, 7 gram
  4. 1 tl suiker
  5. 2 el olijfolie
  6. 1,5 tl zout
  7. 1 takje rozemarijn, fijngehakt
  8. 1 handje grof gehakte groene olijven
  9. 1 handje grof gehakte zwarte olijven
  10. 1 handje walnoten in grove stukken
TOPPING
  1. nog wat extra olijven
  2. olijfolie
  3. grof zeezout
  4. nog wat grove stukjes rozemarijn
MATERIAAL
  1. kitchen aid met deeghaak of handen die heel goed kunnen kneden
  2. bakplaat
  3. bakpapier
  4. deegroller
Bereidingswijze
  1. Neem een klein schaaltje met daarin 25 ml lauwwarm water, gist en suiker en meng dit tot een papje door af en toe te roeren.
  2. Doe dan het tarwebloem samen met de 150 ml water, 2 el olijfolie, 1,5 tl zout en de fijngehakte rozemarijn in de mengkom. Zet de machine aan en giet dan het gist papje erbij en laat zo'n 5 minuten draaien. Haal de deegbal eruit en kneed je dit nog een paar minuten met de hand door.
  3. Bestuif de mengkom met bloem en leg hier de deegbal in. Dit moet een uur op een warme plek rijzen. Zelf heb ik geen handige kachel waar ik dit op kan zetten dus ik laat de gootsteen vollopen met warm water en zet de kom met deeg hierin. Hang er een vochtige theedoek overheen en heb dan een uur geduld. Je kunt in de tussentijd alvast de olijven snijden bijvoorbeeld.
  4. Na een uur voeg je de olijven en walnoten toe. Kneed deze er losjes doorheen.
  5. Rol het dan langwerpig uit. Gebruik hierbij wat bloem want het deeg is nu heel luchtig en plakkerig.
  6. Leg het uitgerolde brood op de bakplaat met een bakpapiertje ertussen. Prik dan met je vinger deuken in het deeg. Besprenkel met olijfolie en verdeel de olijven en rozemarijn erover heen. Maak af met grof zeezout.
  7. Leg de vochtige theedoek eroverheen. Ook nu het liefst laten rijzen op een warme plek (voor nog eens 20 minuten). Heet water in je gootsteen laten lopen en de bakplaat erop zetten werkt goed. Zet nu ook de oven aan op 200 graden.
  8. Schuif het brood in de oven en bak het lekker bruin, gaar en krokant in ongeveer 20 minuten.
  9. Laat afkoelen op een rooster. Heerlijk bij soep!
EEFSFOOD http://www.eefsfood.nl/
Dit delen: